30 март 2012

На изпит по журналистика

Размисли в метрото
Миналата седмица окончателно достигнах до извода, че щом някой толкова много обича писането, не е възможно задачата да напише текст със свободна насоченост да му донесе отрицателно настроение. 
А писането си остава все така свързано с философията! То изисква от своя автор не само пълното спокойствие, но и умението да чувства близки дори наложените теми. Когато тези условия са изпълнени, писменият труд е гарантирано плодотворен и удовлетворяващ. 

"На един клик разстояние"
снимка:
photo-cult.com
В стремежа си да отида подготвена на големия изпит, често съм мислила каква теза бих могла да изкажа по темите "Дупки", "Братя", "Ние и те"... Може би това, което ме плаши, е тяхната неизмерима в моите очи обширност. Тазгодишната тема - "На един клик разстояние", е също като останалите ценна със съхранената си повече от десетилетие актуалност. Но това, което я отличава и което най-първо ми помогна да вникна в нея, бе именно по-ясната конкретика на заглавието. 
Окончателно мога да заявя, че в кандидатстудентския изпит по журналистика съвсем няма нищо страшно. И че всичко се свежда до добрата нагласа! Вярно обаче се оказва и обобщението, което споделят много от евентуалните ми бъдещи колеги: на изпита немалка роля играе късметът.

Резултати
снимка:deviantart.com
Сега, навярно постигнали вътрешен мир, всички сме в очакване на заветните резултати. Не само поради факта, че говорим за пробен изпит, моментната ситуация никак не предполага отчаяние, дори ако оценката не е в интервала на очакваното и желаното. И защото не целя да напомням  лисицата, която като не могла да стигне гроздето, се фръцнала и го окачествила кисело, смея да твърдя, че и незадоволителното представяне е по своя смисъл тренировка, урок, опит.
Онези четири часа, прекарани в писане, може и да представляват за някого безжалостен ад, който слава Богу вече пребродихме, но те със сигурност имат своя макар и мъничък принос за развитието на личностните способности на всеки един от явилите се. Независимо дали става въпрос за умението да идваме навреме или да издържаме на стрес, за умението да пазим тишина или... да пишем по-добре. 

1 коментар:

  1. Споделям мислите ти в това чаровно писание... Дано с перото си откриеш това, което търсиш. :)

    ОтговорИзтриване