18 август 2011

Skunk Anansie - малки думи за едно величествено преживяване!

Българският топ фестивал - Spirit of Burgas! И все още очите ми се насълзяват от сладкия спомен за Skunk Anansie на живо. Говорим си с Ася, че напоследък явно съвсем сме претръпнали по отношение концертите на родна почва/пясък. Изобщо пътуваме съвсем спокойно и без никакви излишни вълнения от София към Бургас.

Ден първи от фестивала минава някак помежду другото и така неусетно се озоваваме във вихъра на истинското голямо очакване. Пред мен на оградата стои една от най-верните почитателки на Skin, която преди няколко месеца посети концерта на Skunk Anansie в Милано.

И вокалистката на бандата, самата Skin, ни поразява още с излизането си! На трети-четвърти ред пред сцената Виктор има щастието да види за пръв път на живо чаровната чернокожа. Както ще ми сподели после, веднага установява колко е грешил с твърдението, че въпреки уникалния си глас Скин просто е... истински грозна.

Последвалият концерт е ударен! Шоуто е толкова мощно и енергично, че дори хората от публиката, които първоначално не спестяват подигравките си към имиджа на Skunk Anansie, в крайна сметка остават едва ли не зяпнали от възхищение. Парчетата са според обичая - много от новия албум, както и повечето класики. За всеобщо съжаление липсва Selling Jesus, а за мое собствено - You Saved Me.

Докато полудявам, скачайки и пеейки с пълно гърло, имам време и да помисля за нещо красиво, едновременно както близко, така и съвсем далечно. Скин вече за втори път прави разходката си върху ръцете на своите почитатели. Зная, разбира се, че това се случва на всеки нейн концерт. Но също така зная, че не става въпрос за това колко е готино и какво шоу става! Представяйки си какво е да си там високо, моментално се убеждавам, че това е само и единствено чувство! Да погледнеш отгоре еуфорията, предизвикана от собственото ти появяване и държание, със сигурност е безценно! А да използваш енергията, която онези хиляди хора излъчват заради и за теб, несъмнено е най-божествения дар!

На Elevation в Разлог, Skye от Morcheeba като на шега накара и мен, заедно с останалите фенове, да прескочим оградите въпреки недоволството на охраната. Връщам се в настоящия момент и усещам още по-силния концертен магнетизъм на Skin. От сцената тя призовава всички нас да замълчим и да седнем на пясъка. После най-безцеремонно прескача огражденията, разцепва редицата тотално откачили фенове... и сяда в средата на публиката, където продължава песента си.

Музиката на Skunk Anansie не може да бъде просто фон, на който се случва експлозията. В сърцето на тази музика се ражда и укрепва силата на бунта. А взривът? - той остава както следствие, така и първопричина!

2 коментара: