18 октомври 2010

Честит рожден ден, радио Z-rock!

Какво изниква в главата на обикновения човек, когато става въпрос за празнуването на четвърти рожден ден? Детско парти в МакДоналдс, семейна сбирка у родителите на хлапето или безалкохолно шампанско?

Ето че отново разчупваме представи! На първо място, в нашия случай става дума за рожден ден.. на едно рок радио. Партито не е детско и определено не е в МакДоналдс, а шампанското сме заменили с наливна бира за всички... 13ти октомври 2010 е, Z-rock навършва четири години. И подобаващото отбелязване на този повод отнася главите ни по такъв начин, че седмица по-късно още обмислям как да формулирам случилото се.

**********
16:00, софийско време:
По бул. Янко Сакъзов се носи група от десетина човека, предвождана от едно Грозно Русо Момиченце. В ръцете си то държи изкъртена врата от шкаф, върху която е закрепена цяла торта.. Защото Z-rock кърти!
Въпросната тълпа се спира на паметника Левски, срещу пешеходната пътека откъм бул.Васил Левски и успешно превзема тясното студио на горепосоченото радио, предизвиквайки симпатичен хаос.

Микрофонът на водещия е отнет с трясък и в ефир зазвучава емблематичната песен с текст:

Ляляляляллялялял
Лалаляляля
Лалаляаааааааааааааааааа

в изпълнение на една Калинка. Ако се отклоня лирично (ля-ля-ля-ля!) , Калина вече е супер-звезда и очакваме всеки момент да дезертира от групата, в която се подвизаваше доскоро - "Мърлите". А в минутите за реклама ще кажа, че същите съвсем скоро издадоха дебютния си албум - "Оса в пастета".

Следва ритуалното разрязване на тортата и още по-ритуалното поднасяне на специалния подарък - транзистор ВЕФ. За да чуе и самия баш шеф - Спас Шурулинков, какъв е сигнала на Z-rock из целия град. :Д


**********
21:30, софийско време:
Едни хора потеглят дружно към мястото на всенародните тържества - клуб "Болярка". Там вече са разпънали софра други поставени лица и изобщо около 22.25 началото на събирането е официално поставено.

Малко по-късно, след края на концерта на Korpiklaani и Eluvetie, от Студентски град се стича още немалка част празнуващи. И, математическо погледнато, вече сме повече от шейсет. Дори си имаме специален варненски гост:

**********

Време е за караоке. И по-точно KaraZ-rocke,

със специалното участие на Иван Матев, СуперЛюбо!

Прави впечатление, че форума на радио Z-rock се радва на небивал брой потенциални певци и певици.



Те често обединяват гласовите си възможности в дуети, трио, квартети и квартети+.


И най-важното - не им липсва фен-база...

Фен-база със завидна гръдна обиколка, уважаеми читатели!


**********
Така вечерта свободно върви и около 01:00, все още софийско време, настъпва нейната кулминация - набързо организирания Battle Of The Bands между "Мърлите" и "Вокално-инструментална група Веселите Вогони". Би могло да се каже, че конкурсът има леки конспиративни отенъци. Изпълнението на "Мърлите" най-безочливо бива заглушено от възмутен празнуващ.

По-късно самият той споделя, че не бил допуснат в заведението с права лопата, каквато била първоначалната идея, когато разбрал кой ще пее там. Тогава изниква решението за използването на тромба, която да надува в непосредствена близост до ушите на трите грации от групата.

И, да, съвсем безпроблемно, успява да ги надвика.

Не без известна гордост признавам, че аз самата също вземам дейно участие в представлението на втората банда - "ВИГ Веселите Вогони". Феновете ни определят като истински феномен - най-отвратително и потресаващо звучащата вогонска група в цялата галактика. Вокалисти сме аз, Пешката и мама Люси, Илия свири на китара без първи праг, а Сами и Георги общо правят един барабанист, дрънкайки на ръждясали капаци от тенджери.

По време на първото си изпълнение докарваме публиката до истинско безумие в най-буквалния смисъл.


Тъй като гласовете ни могат да предизвикат желания за самоубийство по особено болезнен начин, предварително сме платили на хирург и зъболекар да дежурят из клуба. И наистина, свидетели разказват как покрусен, ъм, фен опитал да прегризе гърлото си собственоръчно... А ние пордължаваме да гъргорим! Какво се случва след нашия live? На първо място раздаваме автографи и хавлии за всички оцелели. Името на бандата се озовава написано на доста интересни места.

В последствие обсъждаме бъдещите си проекти. Аз и Пешката сме насочили развитието на уменията си към дет-метъл стила- така или иначе успяваме да правим музика, предизвикваща настъпването на преждевременна и скоропостижна смърт. Плануваме да заснемем професионален клип в някоя гора или в краен случай хижа. До няколко месеца очакваме и покана за участие на престижния немски фестивал Wacken. За контакт - очаквам вашите лични съобщения!

***********
01.30 след полунощ - карарокето продължава с пълна сила. И докато някои развяваме коси (Nirvana vs. Megadeth, dude!) ,

други се обичат,

а на трети им се доспива.

*********
Около 03:30, извън времето:
Когато се регистрирах през януари 2007ма,си мислех, че тук ще е поредното място, където да изгубя още малко от свободното си време. Сега мога да заявя, че "губя" и "загуба" са последните думи, които ми идват на ум, когато стане въпрос за форума на Z-rock и хората в него. Последните мохикани излизаме от клуб "Болярка" и се започва суматохата около осигуряването на таксита за петнайсетина човека. Навън вали не чак толкова ситен есенен дъждец... и това със сигурност е знак, че оттук нататък все така ще ни върви по вода!

Снимки: Люси Стаменова
Георги Асенов
Z-rock

1 коментар: